Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Efter- og videreuddannelse
  • Forskning
  • Om UC SYD
  • Uddannelser og kurser For dig, der leder efter et kursus, et modul eller en uddannelse på diplom- eller akademiniveau

Ved du, hvad du leder efter, kan du søge direkte i vores database

  • Om UC SYD Hvem er vi? Læs alt om UC SYD her.
  • Job ved UC SYD Find ledige stillinger, og hør hvordan det er at arbejde på UC SYD.
  • Presse Vi giver dig oversigten over alle vores pressehistorier.

Karismatiske Kari Martinsen i Aabenraa

Publiceret:

På trods af mere end et par hundrede tilhørere i UC SYDs multisal på Campus Aabenraa, var der helt stille da Kari Martinsen holdt oplæg. Den norske professor, med en fortid i den danske sygeplejerskeuddannelse, er en af sygeplejens helt store faglige fyrtårne, og formåede at tryllebinde sit publikum, der bestod af både UC SYDs sygeplejerskestuderende og sønderjyske sygeplejersker.

Hun taler ikke højt og fylder ikke meget – sådan rent fysisk. Men på det åndelige plan fylder hun den store sal i en grad, som kun få mennesker er i stand til. Selv for mennesker, som ikke har en sygeplejefaglig baggrund, er der ingen tvivl om, at her er der tale om et specielt menneske, der er værd at lytte til. Og det bliver der, da hun begynder at øse ud af sin viden og tanker om sygeplejens faglighed i praksis.

Kari Martinsen holder oplæg for et fuldstændig tavst publikum


De få der bevæger sig en smule, er UC SYDs sygeplejerskestuderende, der tager notater, velvidende, at de måske aldrig nogen sinde kommer til at møde en større sygeplejefaglig teoretiker.

Sans, håb og suk
Kari Martinsen fortæller om sine tilgange til arbejdet som sygeplejerske. At omtale de tilgange som metoder tager hun selv en smule afstand fra. Det er f.eks. ikke en metode at sanse, det rum man træder ind i som sygeplejerske. Det kan være en stue, hvor der både er en patient og pårørende. Men sansningen af rummet leder til den metode, som sygeplejersken derefter anvender i pleje af patienten.

Og netop det at sanse og det at håbe, er Kari Martinsens filosofiske mantraer i sygepleje.  

Uden håb er vi intet. Håbet må ingen tage fra os, for så er der intet andet end døden tilbage, lyder det på norsk med en smule dansk blandet i. Selv med en diagnose som uvægerligt fører til døden, er der altid et håb. Et håb om at videnskaben på mirakuløs vis finder en kur eller et håb om en sidste tid uden smerter.

- Den fri fugl må ikke sættes i bur, siger Kari Martinsen, mens hun ser ud over forsamlingen og fortsætter. Gør man det, holder den op med at synge, og det ender med den dør.

Alvoren er til at tage og føle på, men det er en del af de fleste sygeplejerskers faglige hverdag.

Kobles sygeplejerskens nonverbale kommunikation på sanseligheden og tankerne om håb, det kan f.eks. være det at sukke, får det betydning for plejen af patienten.

En sygeplejerskes suk kan sansens som opgivende af patienten. Det betyder måske, at patientens tillid til sygeplejersken forsvinder, og dermed forsvinder håbet måske også. Måske erstattes håbet ligefrem af angst. Det er ikke tilsigtet af sygeplejersken, men det betyder en dårligere pleje af patienten.

-Kender i en jernlunge, spørger Kari Martinsen ud i salen?

For at være sikker på, at alle er med, forklarer hun, at det er fortidens svar på den moderne respirator, som hjælper mennesker, der ikke selv kan trække vejret med at klare den helt livsnødvendige opgave. I fordums tid døde mange af de der var tilkoblet en jernlunge. Det kan selvfølgelig skyldes patientens almene helbredstilstand. Men det kan faktisk også skyldes, at en jernlunge ikke sukkede, forklarer Kari Martinsen.

Der er evidens for, altså videnskabeligt bevis for, at det at sukke er livsforlængende. Så når moderne respiratorer trækker vejret for mennesker, der ikke selv er i stand til det, så er der indlagt et suk, i måden maskinen arbejder. Det livsforlængende suk.

Og den viden fører til Kari Martinsens budskab denne dag i Aabenraa. Husk sanseligheden i sygeplejen. Det er nemt at glemme i en profession, hvor tempoet er højt. Men sanselighed, håbet og sukket er livsforlængende for alle. Også for sygeplejersken.

Alene med eksperten
Da Kari Martensen har afsluttet sit oplæg, får studerende på femte semester på sygeplejerskeuddannelsen i Aabenraa et par timer i enerum med den norske professor, der har flere bøger på samvittigheden. Et par timer hvor de studerende får lejlighed til at få Kari Martinsens syn på de udfordringer, de oplever, der er i en sygeplejerskes faglige liv.
 

Kari møder de studerende og hører om deres udfordringer


Besøget af Kari Martinsen var arrangeret i et samarbejde mellem UC SYDs sygeplejerskeuddannelse i Aabenraa og Dansk Kristelig Sygeplejeforening.

Kilder:

  • Edel Marie Thomsen, Studiechef, Sygeplejerskeudd., Aabenraa, Telefon: 7266 5701, emth@ucsyd.dk